LOADING...

Schrijven

'Schrijven is stratenmaken;
op je knieën liggen en achteruit kruipen.'


H. Mulisch, Nederlandse schrijver
uit zijn werk Manifesten

De kostbaarste bezittingen van een schrijver zijn verbeeldingskracht en tijd.


Met dat eerste zit het wel goed. De ideeën komen nu eens snel, dan weer traag, maar van een writer’s block heb ik nog nooit last gehad. Tijd daarentegen is – met een gezin, een job en een (beperkt) sociaal leven – een extreem schaars goed. Ik ben dan ook zeer gierig op mijn kostbare vrije-schrijf-tijd.

Dat ik schrijf, heb ik zo lang mogelijk stilgehouden. Want zeg nu zelf, je wilt toch niet dat anderen al die onzin die je neerpent onder ogen krijgen? En daarbij, veel mensen lezen nooit een boek … zij zouden je gek verklaren als ze wisten dat jij je tijd verdoet met het schríjven ervan! Pas sinds begin 2016 weet mijn naaste omgeving waarmee ik bezig ben.

Bloedbanden was mijn allereerste boek - een mijlpaal, zowel figuurlijk als letterlijk, als je de omvang ervan bekijkt. Het begon nochtans allemaal jaren geleden met een zeer bescheiden verhaal. Maar gaandeweg kwamen er personages bij, gebeurden er allerlei spannende dingen en werd het uiteindelijk zo meeslepend dat ik er niet meer mee kon/wilde stoppen. Intussen is dat verhaal een trilogie van 1 500 pagina's geworden, gepubliceerd door een echte uitgeverij en uitgestald in een echte boekhandel! Niet te beschrijven, hoe dat voelt… daar vindt zelfs een schrijver geen woorden voor!